Pártanácsadás

„Sok helyről halljuk, hogy egy sikeres párkapcsolathoz két elkötelezett félre van szükség, akik hajlandóak energiát fektetni kapcsolatuk építésébe, a másik megismerésébe. Ehhez azonban nem csak arra van szükség, hogy a felek figyelemmel és megértéssel forduljanak a másik felé. Saját igényeiket, szükségleteiket is látniuk kell. Hiszen hogyan tudhatná a másik, hogy mire van szükségünk, hogyha mi magunk sem értjük vágyainkat….”

Tovább a teljes cikkre >>>
 

Sok pár számára rémisztő a gondolat, hogy kapcsolati problémájukkal, elakadásukkal szakemberhez forduljanak. Pedig az általános tapasztalat az, hogy a gondok szőnyeg alá söprése csak ideig-óráig „oldja meg” a helyzetet, míg valamelyik fél számára végül elviselhetetlenné válik az együtt élés. Ha kommunikációs csapdák, állandó feszültségek, és érzelmi játszmák mérgezik a mindennapjainkat, akkor a segítségkérés szükséges és fontos lépés. Bár a szerelmi kapcsolatok és házasságok korát éljük, de párkapcsolatban élni korántsem könnyű. Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai miatt a múlt tradíciói már nem alkalmazhatóak mindennapjaink kihívásaira, a jelenben pedig csak nagy ritkán találunk magunknak követendő mintákat, eltanulható megküzdési módokat.
 

A viták és a súrlódások a kapcsolatok természetes velejárói, hiszen a másikkal való együttélés mind a két fél részéről kompromisszumkészséget, igazodást igényel. Azt gondolnánk, hogy két egymást szerető ember esetében ez nem okoz gondot, azonban egy intim, szerelmi kapcsolatban nem csak a felek egymás iránt megélt érzései vannak jelen. Önértékelésünk, múltbeli tapasztalataink, családi mintáink, jövőt illető fantáziáink mind fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Lehet, hogy a konfliktusok hátterében az egymásnak feszülő, otthonról hozott családi normák állnak, vagy egyszerűen csak nincsenek szavaink saját érzéseink, gondolataink „tiszta” átadására, félelmeink megfogalmazására. Az is előfordulhat, hogy a probléma oka nem is az „itt és most”-ban keresendő. Bizonyos esetekben a sérelmek a párok egyéni múltjából erednek, és egy korábbi élethelyzetben megoldatlanul maradt ellentét vagy komplexus tör fel egy ‚gyújtómondat’ hatására. Ilyen esetben az elszabaduló indulatok jóval felülmúlják a nézeteltérés mértékét, hiszen a jelen lényegtelen bosszúságára a múlt fájdalmából reagálunk. Azonban szavainkkal, tetteinkkel komoly fájdalmat okozhatunk a másiknak, elmélyítve a kettőnk között kialakult szakadékot.
 

A kapcsolat mindig két emberen  múlik, egyik fél sem tehető felelőssé a kialakult helyzetért. A pártanácsadás során nem is célunk a hibáztatás vagy a felelősségre vonás. A találkozók során biztonságos légkör megteremtésére törekszünk, a hangsúly az együttműködésen, és az eredményes eszköztár kialakításán van. Egy tanácsadási folyamat során a pár segítséget kap ahhoz, hogy feltérképezzék konfliktusaik gyökerét, és felismerjék azokat a kommunikációs hurkokat, amivel aláaknázzák kapcsolatukat. Amennyiben a pár mindkét tagja szeretne tenni a kapcsolatért, és el tud köteleződni egy közös cél érdekében, úgy az elakadás körbejárása, és a kommunikációs buktatók feltérképezése után technikákat tanulnak saját maguk és egymás megértésére, és megismerésére, érzelmeik kifejezésére.

Pártanácsadás:
18.000 Ft / 90 perc

Pártanácsadás kettős vezetéssel:
Ár egyeztetés szerint / 90 perc