Művészetterápia

Egészségvédelem és fejlesztés

A művészetterápia számos lehetőséget nyújt a segítő foglalkozásokban, így a pszichológusi munkában is.  A tudat, hogy létrehozunk valamit, gyakran önmagában gyógyító értékkel bír. De az alkotás során felszabaduló kreatív energia és katarzis élmény jótékony hatásai mellett, a módszer ablakot nyit a kliens belső világára, szóban nem megfogalmazható élményeire is. Így a kész munkákban olyan váratlan tartalmak is feltűnhetnek, amelyek aztán elindítják az alkotót a belátás és a fejlődés útján.
A Katarzisz Komplex Művészeti Terápia (Dr. Antalfai Márta által megalkotott módszer) célja az egészségmegőrzés, a gyógyítás és az önismeret fejlesztése, a lelki mozgás elindítása a tudattalan belső, és a tudatos külső világ közötti áramlás elősegítésével. A módszer a természet, a művészetek és a pszichológia együttes részvételével segíti az esetleges komplexusok és traumák felismerését, átdolgozását. Legfontosabb eszközei a relaxáció és az imagináció, a zene, a költészet és az irodalom. Emellett kulcsfontosságúak a különböző képzőművészeti technikák, melyek eltérő hatással bírnak az alkotóra. Az akvarell festék, az agyag, a ceruza, a szén, a kollázs vagy a kréta más-más eszközkezelést, alkotói hozzáállást igényelnek, így a  folyamat során olyan képességek és készségek aktiválódhatnak, melyek az életünk korábbi szakaszában nem bontakozhattak ki inger hiányában.


A módszer célja az előhívott érzések és komplexusok megjelenítése és átdolgozása, a feszültség oldása, és az önismeret fejlesztése a tudattalan belső képeinek megismerésével.   Az elkészült  alkotást szemlélve lehetőségünk nyílik rá, hogy saját magunk fedezzünk fel munkáinkban friss tartalmakat, új szempontokat, összefüggéseket, sőt gyakran így válnak világossá számunkra is a feszültségeink hátterében álló problémák.

Csoportos művészetterápia
A művészetterápiás folyamat általában egy konkrét tematika köré épül, amit a csoport 8-16 alkalom során dolgoz fel. Az alkalmak elején rövid bevezető beszélgetések keretében vezetjük fel az aznapi foglalkozást meghatározó témát. A csoportban való részvétel nem igényel művészi előképzettséget vagy különösebb kreativitást, az egyszerű technikák alkalmazásával a résztvevők könnyen és gyorsan átlendülhetnek esetleges kétségeiken, így azok is megélhetik a nonverbális önkifejezés élményét, akik korábban nem kerültek kapcsolatba kreatív oldalukkal.
A kész művek látványa gyakran tölti el büszkeséggel az alkotókat. Nem ritkán őket magukat is meglepetésként éri, hogy az esztétikus végeredmény mellett mennyi többlet tartalom jelenik meg munkáikban. A foglalkozások végén lehetőség van arra, hogy a tagok visszajelzést adjanak egymás képeire. Ezek a megbeszélő körök azonban szigorúan mentesek a művészi értékeléstől, vagy értelmezéstől. Ehelyett a kész művek kapcsán megélt érzések, élmények és asszociációk kerülnek kihangosításra.